01 888 5457 | 091 359 4296 meamaja@gmail.com

Projekt MI VIDA – ručnim radom protiv stresa

STAZAMA TRADICIJE – HEKLANJE KAO REHABILITACIJSKA TERAPIJA

Heklanje

Ova narodna rukotvorina tj. Tehnika heklanja ili kukičanja je drevni postupak pravljenja tkanine od vune ili konca koje je vrlo slično pletenju. Tradicija heklanja predaje se samo usmeno s koljena na koljeno i tako je postala kulturno nasljeđe i umjetnički zanat kojim se bavi vrlo mali broj osoba na području Hrvatske.
Prema nekim teorijama heklanje potiče iz Arabije, a kasnije se tijekom povijesti proširilo na cijeli svijet.
Vrijedno je zabilježiti kako su kroz povijest u Irskoj u vrijeme gladi (1845.-1849.) časne sestre učile žene heklanju kako bi mogle odjenuti sebe i svoje obitelji.
U kasnim 1800.-im godinama na samom kraju viktorijanske ere, heklanje je postalo vrlo popularno i tada su se počele izrađivati prekrasne stvari, nadopunjene ukrasima i šarenim perlicama. Heklanje je tada počelo dobivati i svoju terminologiju.

 

U ime ovakve specifične tradicije i povijesti nije žalila vremena niti truda kraljica Viktorija koja je i sama naučila heklati.
Neke osobe vole reći kako je heklanje jedan od načina izrade čipke.
U Hrvatskoj zadnjih desetak godina jača interes za ovaj tradicionalni oblik izrade predmeta, a povremeno se pojavljuju proizvodi izrađeni u karakterističnim bojama koje obilježavaju Hrvatsku (crvena, plava, bijela). Umijeće i zanimanje postoji što je najvažnije, i to je jedina garancija kako će starinski načini izrade, prirodni materijali, i stari motivi živjeti u raznim etnokreacijama koje heklanje stvara.
Osim toga, način života naših predaka bio je takav da se u domaćinstvima oduvijek njegovao rad i stvaralaštvo kroz druženje. Žene hrvatskog porijekla uvijek su sjedeći i družeći se, ispred sebe imale „“pune ruke posla“.
Kako je heklanje u osnovi vrlo jednostavno, a u konačnosti za one koji ne znaju predstavlja veliku nauku, predstavlja mogućnost da se ova tradicionalna vještina podigne na višu razinu i onima koji su bez posla, jednako kao i osobama koje imaju zdravstvene poteškoće.
Važno je istaknuti da je heklanje kao tradicionalna vještina beskrajno i da svaki novi projekt ujedno je i novi izazov.

 

 

CILJANE SKUPINE KOJIMA JE NAMIJENJEN PROJEKT:

 • Osobe koje su u srednjim životnim godinama, posebice žene;
 • Osobe koje su lišene ili bile lišavane slobode ;
 • Ženske zajednice (komune);
 • Ženski odjeli pri dugotrajnim psihičkim liječenjima ;
 • Velikom broju mladih i onih koje ne zanima tzv „moderno doba“ interneta i sličnog;
 • Osobe koje su rastavljene, kao i one koje zbog odlaska djece osjećaju veliku usamljenost;
 • Osobe koje su ostale bez posla i to u dobi koja je osjetljiva za nove početke;
 • Osobe koje imaju višak slobodnog vremena, a nemaju dostatno sredstava za život;
 • Osobe koje jesu kreativne no nisu mogle to ispoljiti zbog skupih tečajeva, materijala i ili prostora za rad;
 • Osobe koje su bile izložene velikim životnim traumama poput silovanja i zlostavljanja;
 • I druge skupine.

 

KREATIVNOST – Heklanje kao rehabilitacijska terapija

Bolest današnjice, depresija, koja se učestalošću izdvaja iz skupine duševnih bolesti definirana je kao bolest poremećaja raspoloženja. Oboljela osoba često se povlači u sebe, gubi samopouzdanje, volju, entuzijazam i u konačnosti i sam smisao života. Dugotrajno bolovanje u ovoj dijagnozi utječe na veliki postotak invalidnosti u cijelom društvu, te su sve javne institucije angažirane u suzbijanju i liječenju od depresije.
Podatak da se depresija javlja češće u žena i to u srednjoj životnoj dobi dostavljen od Javnog zdravstva , daje glavni smisao ovom projektu.
Heklanje kao rehabilitacijska terapija pozitivno djeluje na više načina;

 • Ovaj rad podiže i s minimalnim naporom osjećaj uspjeha i smislenosti u životu, te tako savršeno oponira osjećaju tuge i beznađa kod psihičkih bolesnika;
 • Heklanje na očigled smanjuje napetost razdražljivost i zabrinutost;
 • Provjereno jača volju, učvršćuje koncentraciju,
 • Oporavlja se mozak, stimulirajući mišiće i živce;
 • Metodom rada koja je prihvatljiva svim osobama pobija suicidalne misli.

Heklanje je izvanredna metoda u borbi protiv ovisnosti koju ima svaka županija u Republici Hrvatskoj. Naime, specifičnost izrade heklanih uradaka kojom su nježno zaposleni i naš mozak i ruke smanjuje se potreba za onim o čemu je osoba ovisna. Dokazano je nemoguće na primjer pušiti u vrijeme rada.
Heklanjem, kao rehabilitacijskom metodom moguće je planski i sitematizirano prilagđavati neprihvatljive stavove pojedinaca i pojedinki u društvenoj sredini. Naime, osobe lišene slobode ili one na dugotrajnom liječenju formiraju svoj život u bijeg koji ničim nije opravdan. Heklanje je izvrsno zbog stvaranja drukcije slike o sebi, i zbog mogućnosti da se svatko minimalnim trudom i troškovima prezentira u najboljem mogućem svijetlu.

Dalekosežno ovom metodom bilo kao rehabilitacijskog programa ili samo programa osmišljavanja kvalitetnijeg života svaka osoba ima priliku:

 • Iskazati svoje najdublje osjećaje bez velikih ulaganja;
 • Iskoristiti na najbolji mogući način slobodno vrijeme, uz isključivanje loših misli;
 • Družiti se sa skupinom onih koji na ovaj način stvaraju;
 • Uz minimalna sredstva za materijal ostvariti vlastite proizvode čijom prodajom mogu poboljšati svoje egzistencijalne uvjete ili od toga prebroditi životne nedaće.
 • Nadalje, heklanjem je moguće u današnje vrijeme skupoće i loše gospodarske situacije znatno pridonijeti čitavoj obitelji za lakši život izradom mnogih predmeta koji su ujedno i od velike koristi

 

Završetak
Heklanje je doista zanat, tradicijska vještina koju je moguće prakticirati u raznim uvjetima i koje ne iziskuje pretjerivanje ni u čemu. Svaki proizvod je originalan, interesantan i lako izvediv, te nadasve produktivan za onog koji ga izrađuje.
Ova domaća radinost povijesno raširena je u cijeloj Hrvatskoj i ima mogućnost oživljavanja tradicionalne privrede u raznim gradovima i mjestima.
Heklanjem se osobe mogu baviti grupno ili individualno, a perspektiva ovog načina rada izvrsna je jer ima i izvozni potencijal.

 

Kreativna radionica HEKLERAJ